Hilangkan PARUT JERAWAT dengan berkesan guna kentang

Posted by Teamon Malaysia on

Hilangkan parut jerawat guna kentang

Kebaikan kentang secara semula jadi mengandungi enzim catecholase yang boleh mengurangkan bintik hitam, sunburn akibat pancaran UV berlebihan, tona tidak sekata dan parut jerawat.

Kandungan kalium yang ada dalam kenyang berfungsi untuk melembabkan kulit kita. Selain tu kentang ni juga ada vitamin B6, yang meningkatkan pembentukan sel kulit baru. Jadi secara semula jadi juga boleh membantu mengatasi masalah kulit kusam.

 

KENTANG BOLEH CERAHKAN WAJAH?

 

Kentang mengandungi enzim yang dipanggil 'catecholase'. yang berfungsi sebagai bahan peluntur semula jadi. Tidak berbahaya pada kulit. Dengan pemakaian mengikut rutin. Kulit hampa akan nampak lebih cerah. Result kulit lebih cerah, hampa dapat tengok dari penggunaan pertama kali.

 


KENTANG BAGUS UNTUK JERAWAT?

 

Mengikut kajian, Kentang boleh menjadi sumber karbohidrat yang paling berkhasiat dan boleh membantu mengurangi masalah jerawat pada wajah. Ini kerana, kentang boleh bertindak sebagai ejen menguragi minyak pada wajah, bila minyak berkurang, potensi liang kulit hampa juga jadi kurang tersumbat dan bebas jerawat.

 


BAHAN-BAHAN

 

Penyediaan bahan adalah untuk 3-5x penggunaan.

3 biji kentang

1 cawan beras

1/2 cawan air

 

PENYEDIAAN

 

Kentang perlu dikupas sehingga bersih dan potong kentang kecil-kecil untuk memudahkan kerja mengisar.

Masukkan kentang kedalam pengisar dan tambah sedikit air. Pastikan air tidak terlalu banyak. Sebab kita nak kentang dalam

keadaan tidak terlalu berair.

Selesai kentang. kisar beras 1 cawan menggunkan kisar halus tanpa air. Altenatif lain, boleh juga tumbuk guna lesum batu sehingga lumat.

Pastikan beras benar-benar halus. Selesai proses mengisar. Tapis beras untuk pastikan hasil akhir yang kita nak benar-benar halus.

Campur beras bersama dengan kentang. Gaul rata dan masukkan dalam bekas yang sesuai.

 

TIP ABAH :

Scrub hanya boleh dipakai 2-3x seminggu sahaja.

 

TIP ABAH :

Nak hasil terbaik, guna scrub kentang ni untuk scrub badan, ketiak , bawah leher. Memang best.


TIP DARI DAPUR ABAH ON YOUTUBE

 

← Older Post Newer Post →


Comments


  • Please do for back acne & scar acne , dah lamaa pakai macam nak hilangkan back acne , dari sabun dan lain lain tapi takde satu pun brkesan , sangat insecure , tlg abah spill adatak caraa untuk back acne

    Someone ~ on
  • Bagaiman cara nak hilangkan hitam bawah mata yang lama wujud ye.?

    Jihani hani on
  • Tq sgt sgt

    Anjali Maran on

Leave a comment