Tak faham kenapa kena pakai Mouistirizer?

Posted by Coach Abah on

Mesti susah nak faham. Kenapa kena pakai moisturizer. Apa pentingkan moisturizer. Apa kesan jangka pannjang kalau tak pakai moisturizer. 

Teamon Malaysia

Fungsi

Fungsi utama mositurizer adalah untuk melembapkan kulit, membantu menghidratkan kulit serta lock moisture daripada escape daripada kulit.

Moisturizer adalah rutin yang paling penting jadi waktu bila nak pakai?

Sebelum pemakaian sunscreen. Pakailah segala toner, serum, essence dan kemudiannya moisturizer->sunscreen


Ada berapa jenis/bahan moisturizer?

Tak semua moisturizer sama tau. Ada 3 jenis dan moisturizer yang ada di pasaran. Biasanya moisturizer adalah gabungan 2 atau 3 jenis bahan berikut:-

 

Jenis Humectant

  • Menarik air dari persekitaran ke dalam kulit, mengikat/menyimpan molekul air ke dalam kulit
  • Sesuai untuk semua jenis kulit.
  • Contoh: glycerin, honey, aloe vera, hyaluronic acid

 

Jenis Emollient

  • Melembutkan kulit dengan mengisi empty space in skin cell, improve skin texture
  • Sesuai untuk semua jenis kulit.
  • Contoh: shea butter, squalane

 

Jenis Occlusive

  • Menghalang air keluar daripada kulit dengan menghasilkan 1 lapisan di atas kulit.
  • Easy to clog pores dan menyebabkan jerawat dan tak sesuai untuk oily skin.
  • Sesuai untuk dry skin.
  • Contoh: plant oil, petroleum oil

 

Jadi macam mana nak pilih moisturizer?

Kunci utama untuk memilih moisturizer adalah berdasarkan skin type.

  1. Oily skin -gel, light cream, mudah menyerap
  2. Dry skin - cream, balm. Lebih likat untuk moisturize dry skin lebih lama.

- pakai moisturizer yang bersifat emollient atau occlusive.

 

Namun ini hanyalah cadangan sahaja sebab setiap kulit tak sama. Ada oily skin yang boleh terima cream-type moisturizer. Jadi setiap kali mencuba moisturizer yang baru mesti wajib perhatikan keadaan kulit selepas beberapa jam.

Selain daripada itu penggunaan produk lain (toner, acid)  dan persekitaran juga boleh mempengaruhi pemilihan moisturizer korang. Contohnya:-

  1. Bekerja di dalam bilik ber-aircond, outdoor.
  2. Penggunaan astringent toner yang membuatkan kulit kering.

 

Abah sendiri ada dua moisturizer berlainan untuk pagi dan malam.

Pagi

  • Gel-type moisturizer supaya lebih mudah menyerap. 
  • Muka abah jenis cepat berpeluh dan berminyak, kalau pakai yang heavy moisturizer nanti minyak dekat muka dah boleh buat goreng ikan.

 

Malam

  • Emollient moisturizer untuk repair skin barrier semasa tidur.

 

Penting ke moisturizer ni?

Jawapannya adalah YA! Moisturizer adalah skincare step yang paling penting. Rugi kalau skip moisturizer tau. Sebab apa rugi? Sebab…

  1. Lock segala moisture, produk yang kita pakai.
  2. Repair semula skin barrier yang rosak.
  3. Fill in ruang kosong antara skin cell supaya skin jadi smooth.

Kesimpulannya

Penggunaan moisturizer sangat penting untuk melindungi kulit 

Question & Answer

Pakai aloe vera gel sahaja boleh ke sebagai moisturizer?

TAK BOLEH. Sebab aloe vera gel hanya lah humectant semata. Tak sesuai dijadikan sebagai moisturizer.

 

Moisturizer buat muka jadi berminyak. Nak skip je boleh ke?

Tak boleh skip. Cari moisturizer yang mudah menyerap seperti gel-type atau lightweight cream.

 

Moisturizer jenis/brand apa yang sesuai untuk saya?

Setiap orang keperluan kulit berbeza. 

Jadi follow your skin need. Just ingat YMMV, okay?

 

Saya pakai serum dan cleanser Teamon, moisturizer pun kena brand Teamon ke?

Tak perlu brand yang sama. Boleh campur-campur dengan brand lain.

 

Muka saya ada jerawat dan kering. Saya tak pakai moisturizer sebab takut naik lagi jerawat. Boleh ke?

Tak boleh. Cuba cari moisturizer yang bersifat humectant dan soothing untuk hidrat kan kulit serta meredakan jerawat.

 

Saya pakai moisturizer ni dah lama. Tapi sekarang moisturizer ni buat muka pedih dan kering. Sebab apa ya?

Kemungkinan kulit dah tak sesuai dengan moisturizer tersebut.

Boleh jadi juga kulit menjadi sensitif disebabkan produk lain atau keadaan persekitaran.

 

← Older Post Newer Post →


Comments


  • Mcm MNE pulak nk hilangkn bintik hitam em😔

    Syaza on
  • Saya normal skin, kalau x pakai moisturizer Tak boleh ke sbb rasa mcam kulit saya terlebih lembab then bila pakai rasa mcm berminyak. Sekarang ni saya pakai moisturizer brand innisfree tp kadang ii je saya pakai kalau kulit terasa kering.

    afiqah syazwani on
  • Hi Abah,

    Saya ada satu soalan mengapa kulit/muka selalu diserang whitehead tambah2 di bahagian hidung?
    Jika menggunakan roller Teamon adakah whitehead dapat ditewaskan?

    Terima Kasih.

    Syafitri on

Leave a comment