Duduk rumah, perlu ke pakai sunscreen?

Posted by Coach Abah on

Ramai ambik ringan pasal pemakaian sunscreen sedangkan sekiranya korang tak pakai suncreen , segala jenis produk yang korang pakai adalah Membazir sebab takde layer yang jaga kulit daripada sinaran matahari. Kenapa ? Ini sebabnya :

 Teamon Malaysia

JENIS SUNCREEN

Suncreen ada 3 jenis iaitu physical suncreen, chemical suncreen dan hybrid sunscren di mana campuran antara physical dan chemical. Setiap sunscreen mempunya filter yang berlainan yang membuatkan ketiga-tiga ni berbeza tau.

 

Jadi macam mana nak kenal pasti 3 jenis ni?

Physical sunscreen

Physical suncreen biasanya mengandungi 2 filter iaitu zinc oxide dan titanium dioxide. Kalau ada je ingredient ni dekat tube/botol suncreen memang dia adalah physical sunscreen.

Physical sunscreen ni ada orang tak suka sebab bila sapu dekat kulit, akan meninggalkan white cast, muka akan jadi extra putih. 

Physical suncreen berfungsi dengan cara memantulkan semula UVA/UVB.

 

Chemical sunscreen

Physical suncreen ada beberapa filter yang biasa digunakan. Antaranya ialah oxybenzone, octisalate, octinoxate etc.

Kelebihan chemical sunscreen ni yang saya suka dia mudah menyerap. Ia juga berfungsi dengan menyerap UVA/UVB dan tukarkan menjadi haba.

Kekurangannya korang kena tunggu 15-20 min, biarkan menyerap ke dalam kulit untuk betul-betul berfungsi.

 

Hybrid sunscreen

Hybrid pula adalah gabungan physical dan chemical suncreen. Contohnya hybrid sunscreen ada filter zinc oxide dan oxybenzane.

 

CARA MEMILIH SUNSCREEN

Sunscreen ialah antara rutin yang wajib dalam penjagaan muka. Ia dapat melindungi kulit kita daripada sunburn, hyperpigmentation, dark spot dan paling kita tak nak iaitu kanser kulit.Jadi macam mana nak pilih sunscreen ni? Ada beberapa perkara yang perlu dilihat dalam memilih sunscreen.

 

1-Mestilah mengikut kesesuaian kulit masing-masing.

Kenal pasti dahulu kulit kita jenis apa? Sama ada kulit kita normal ke, kering ke, berminyak ke atau combination?

Kulit berminyak

Untuk kulit yang berminyak kan korang boleh cari sunscreen yang lightweight, milk type, cepat menyerap, kurang melekit atau juga memberikan kesan matte.

Kulit kering

Untuk kulit yang jenis kering, korang boleh cuba sunscreen yang mempunyai hydrating atau moisturizing ingredients supaya tak ada lah skin korang kering lepas pakai sunscreen kan.

Atau cuba elakkan daripada memakai sunscreen yang mengandungi alcohol kerana alcohol membuatkan kulit menjadi kering. 

Kulit kombinasi

Untuk combination skin kena pastikan dahulu combination jenis apa? Dry T-zone? Oily T-zone? Combination skin ni korang boleh cuba pakai 2 sunscren untuk 2 kawasan yang berbeza masalah.

Atau kalau korang dah tahu skin korang lebih kepada oil-combination, korang boleh pakai suncreen untuk kulit berminyak begitu juga kalau skin yang dry-combination. 

Kulit normal

Untuk kulit yang normal korang sangat lah beruntung. Beruntung yakmat sebab mudah untuk korang pilih sunscreen. Korang boleh try mana-mana sunscreen dan perhatikan keberkesanan dia dekat skin korang.

 

2-SPF yang sesuai

Setiap suncreen ada SPF yang berlainan. Korang boleh baca dekat tube sunscreen tu sendiri. Untuk cuaca Malaysia ni spf 30-60 pun dah terlebih mencukupi untuk pemakain harian.

Pemilihan SPF gak bergantung kepada aktivit yang korang buat. Guna SPF yang lebih tinggi jika korang terdedah terlalu lama dengan cahaya matahari atau buat outdoor kerja/aktiviti seperti berkawad, snorkeling. Walaupun SPF tinggi mana sekalipun, korang tetap kena reapply tau.

 

3- Baca Ingredient

Sama ada korang sensitif terhadap pewangi, alcohol, essential oil atau sesuatu ingredient yang ada dalam sunscreen. Ini korang kena rajin baca ingredient dia time membeli dan juga alert dengan skin masing-masing.

Bukan sunscreen je, toner, moisturizer pun kena tahu macam ni gak.


Kesimpulanya

Panduan yang abah beri ni mungkin boleh dijadikan rujukan asas. Walaubagimana sekali pun, setiap orang mempunyi keperluan kulit berbeza. Kawan kita pakai suncsreen A elok je, kita pakai buat kulit jadi lagi hitam. Tu makna tak sesuai lah tu. Ingat akronim ni baik-baik tau, YMMV, your mileage may vary. Bermaksud setiap orang ni experience dia dengan setiap produk berbeza. Mungkin dan tak akan sama dengan kita.

 

 

Newer Post →


Comments


 • Online[/url] Amoxicillin 500 Mg twx.cngz.teamon.com.my.gii.cp http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  ecohahahupuc on
 • 500 Mg Dosage[/url] Amoxicillin 500mg pct.qwyc.teamon.com.my.eep.re http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  ikkuuvoco on
 • 500mg Capsules[/url] Amoxicillin dpj.qekf.teamon.com.my.pem.nj http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  umuyaxadkugex on
 • ] Amoxil Causes Gallstones grs.nltw.teamon.com.my.yaf.ea http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  ayedocohuiqur on
 • kalau muka kita ada jerawat boleh ke pakai scar roller ? atau tidak digalakkan ?

  jelo on

Leave a comment