Cara Ni Boleh Hilangkan Parut Berlubang

Posted by Teamon Malaysia on

CARA NI BOLEH HILANGKAN PARUT BERLUBANG

Hello! Kali ni nak share dengan korang tentang parut berlubang. Apa punca parut berlubang ni? Nak buat apa untuk hilangkan dia? Secara asasnya, parut berlubang ini terjadi akibat daripada jerawat yang dipicit atau disebabkab oleh jerawat batu.

Parut berlubang tidak boleh dihilangkan dengan pemakaian krim tau. Untuk menghilangkan parut berlubang ini tidak sama seperti parut gelap/merah.

Berbeza dengan parut berlubang ya kerana ia perlu dirawat dengan mengaktifkan kolagen dari dalam kulit untuk menghasilkan sel kulit baru. Bila sel kulit baru terhasil, parut berlubang pun terkambus.

Biasanya selepas rawatan parut berlubang ini korang kena lalui proses downtime di mana kulit akan mengelupas, akan kering, keruping, kehitaman. Semasa proses downtime ini, penjagaan muka harus dititikberatkan seperti pemakaian sunscreen, elakkan dari terdedah dengan direct sunlight etc.

Antara cara untuk merawat parut berlubang ialah:

RAWATAN LASER

Laser digunakan ke atas lapisan kulit yang paling atas untuk meransang penghasilan sel kulit yang baru. Ada beberapa jenis laser treatment yang ada dan paling popular adalah CO2  dan PICO.

Kelebihan :

  • Hanya menggunakan laser sahaja.
  • Kulit tak berdarah.

Kekurangan :

  • Hanya boleh dilakukan oleh dermatologist atau beautician bertauliah sahaja.
  • Kulit boleh menjadi kehitaman serta berkeruping semasa hari downtime.

Kos : RM500 - RM1500

PRP INJECTION

Apa tu PRP? Nama panjangnya ialah Platelet-Plasma-Rich. Ia juga dikenali dengan Vampire Facial. PRP ini kaya dengan ejen pemulihan disebabkan ia diambil dari darah kita sendiri. Selain untuk muka, PRP ini juga popular digunakan untuk merawat ligamen atau tendon yang koyak.

FUN FACT: Atlet seperti Tiger Wood dan Rafael Nadal juga pernah melakukan PRP Injection tau!

Caranya adalah dengan menyucuk PRP ke dalam kawasan kulit yang ada parut berlubang. Dengan cara ini dapat meransang pertumbuhan sel kulit baru yang sihat dan dapat mengurangkan parut berlubang, garis halus dan jeragat.

Kelebihan :

  • Tiada pantang larang selepas melakukan PRP.
  • Rawatan hanya sebulan atau 3 bulan sekali.

Kekurangan :

  • Menggunaka jarum.
  • Hanya boleh dilakukan oleh dermatologist atau beautician bertauliah sahaja.
  • Keberkesanan bergantung kepada tahap platelet yang digunakan.

Kos : RM500 - RM1500

 CHEMICAL PEEL

Asasnya adalah mengunakan cecair berasid di permukaan lapisan kulit luar yang lama untuk proses pengelupasan dan dapat meransang penghasilan kolagen.

Ada beberapa jenis asid seperti AHA, BHA, Mandelic Acid dan sebagainya. Setiap jenis ini mempunya fungsi yang berbeza untuk jenis kulit yang berbeza.

Kelebihan :

  • Hanya menggunakan cecair asid sahaja tanpa penggunaan jarum.

Kekurangan :

  • Hanya untuk kulit wajah sahaja.
  • Mengambil masa yang lama untuk pulih bergantung kepada jenis kulit.
  • Kulit akan kusam jika tidak melakukan “after-care” dengan konsisten.

Kos : RM60-RM200

MICRONEEDLING

Microneedling adalah proses melakukan luka halus kepada kulit untuk kulit mengeluarkan kolagen bagi menyembuhkan luka kecil yang telah dilakukan. Kolagen ini juga dapat merawat parut berlubang, garis halus, stretch-mark dan jeragat.

Microneedling ni ada pelbagau saiz tau. Hanya saiz 0.5mm ke bawah sahaja yang boleh dilakukan di rumah. Panjang daripada itu perlu dilakukan oleh dermatologist sahaja.

Kelebihan :

  • Pengelupasan yang minimal.
  • Masa pemulihan yang singkat
  • Kulit lebih mudah menyerap serum/pelembap.
  • Lebih murah kerana boleh buat sendiri di rumah.

Kekurangan :

  • Kulit akan jadi lebih kusam jika "after-care” tidak dilakukan dengan konsisten.
  • Menggunakan jarum

Kos : RM50 - RM100 

 

Jadi dalam kesemua jenis rawatan ni paling murah adalah microneedling namun nak buat microneedling ni perlu membeli alatan secara berasingan. Leceh sedikit untuk orang yang nak cepat.

 

Dari sini Teamon terinspirasi untuk keluarkan Scar Set bagi memudahkan orang ramai rawat masalah parut berlubang.

 

Dengan hanya RM87, korang akan dapat 1 scar roller, 2 serum vitamin C, 1 biji sabun dan 1 alcohol isopropy dalam satu set tau! Murah dan jimat masa korang. Tak payah pening fikir dah mana nak cari microneedle, mana nak cari alkohol isopropyl.

 

Yang lagi best kan, setiap pembelian Scar Set ni akan dapat 1 buku panduan cara menggunakan Scar roller, aftercare dan soalan-soalan yang kerap ditanya. Mudah kan?

 

Haa apa tunggu lagi? Ada masalah parut berlubang kan? Pergi cepat grab Scar Set sementara tengah promo ni. Selamat mencuba!

← Older Post Newer Post →


Comments


  • I would like to buy microneedling scar removal set.

    Ummi on
  • ] Eremutipx zka.dxae.teamon.com.my.bxd.oh http://slkjfdf.net/

    ukihliqa on
  • ] Uxitninad gmg.zdxj.teamon.com.my.jmn.ba http://slkjfdf.net/

    geniromayiax on
  • ] Enadefe oyd.agzs.teamon.com.my.imq.de http://slkjfdf.net/

    ebesaraed on
  • ] Aolizawa zzz.tyik.teamon.com.my.hod.ew http://slkjfdf.net/

    abonapiw on

Leave a comment